Ako si vybrať vegánske destiláty?

Vyhnite sa medu alebo smotanovému destilátu
Skontrolujte na štítku symbol vegána, vyhnite sa medu alebo smotanovému destilátu a ak si nie ste istí, vyhľadajte ducha.

Ak ste vegán, môžete sa obávať, či máte z liehovín na výber. Dobré správy! Väčšina liehovín je vegánskych, až na niekoľko svetlých výnimiek. Vybrať si vegánskych liehovín je teda jednoduché, ak viete, čo máte hľadať. Skontrolujte na štítku symbol vegána, vyhnite sa medu alebo smotanovému destilátu a ak si nie ste istí, vyhľadajte ducha. Pokiaľ ide o objednávanie vegánskych koktailov, nahraďte výrobky živočíšneho pôvodu rastlinnými a vyhnite sa nápojom, ktoré sú naplnené živočíšnymi výrobkami. Bez ohľadu na to, čo si vyberiete, pite zodpovedne.

Metóda 1 z 2: Identifikácia vegánskych destilátov

  1. 1
    Naskenujte na štítku symbol vegána. Symbolom vegánskeho výrobku je písmeno „V“ v kruhu. Napriek tomu, že od mnohých výrobcov liehu sa nevyžaduje, aby uviedli svoje zložky na etiketách, mnohí budú uvádzať vegánsky symbol, ktorý identifikuje ich výrobok ako vhodný pre vegánov.
    • Štítok môže tiež uvádzať niečo ako „Vhodné pre vegánov“ alebo „Tento výrobok neobsahuje krutosti“, čo znamená, že na jeho výrobu neboli použité živočíšne produkty.
  2. 2
    V názve produktu skontrolujte med. Destiláty, ktoré obsahujú med, sa často dajú ľahko identifikovať jednoducho tak, že sa pozriete na názov výrobku na fľaši. Ak názov obsahuje slovo med, duch nie je vegánsky a môžete sa tomu vyhnúť.
    • Napríklad Jack Daniel 's Tennessee Honey a Smirnoff Wild Honey obsahujú pravý med, takže nie sú vegánske.
    • Na štítku nájdete popis, ktorý obsahuje slovo med alebo s príchuťou medu. Barenjager napríklad nemá v názve med, ale štítok ho popisuje ako „Medový likér“.
    • V USA sa nevyžaduje, aby liehoviny uvádzali svoje zložky na fľaši, ale niektorí to robia a mnoho medzinárodných liehovín ich uvedie. Skontrolujte zoznam zložiek, ktorý môže byť vytlačený drobným písmom, a skontrolujte, či je v zozname uvedený med.
    Vyberať si vegánskych liehovín je teda jednoduché
    Vyberať si vegánskych liehovín je teda jednoduché, ak viete, čo máte hľadať.
  3. 3
    Vyhnite sa likérom na krémovej báze. Krémové likéry, ako napríklad Baileyho írsky krém a Advocaat, je veľmi ľahké identifikovať a vyhýbať sa im. Obsahujú mliečne výrobky, takže nie sú vegánske, a na etikete často obsahujú slovo „smotana“. Krémové lúhy môžete identifikovať aj podľa hustej a mliečnej konzistencie.
    • Niektoré likéry na báze smotany používajú rastlinné mlieko, ako je kokosové alebo mandľové mlieko. Pre istotu skontrolujte štítok.
    • Napríklad Baileys Almande, Bom Bom a Besos De Oro sú likéry na krémovej báze a všetky používali rastlinné mlieko!
  4. 4
    Vyhľadajte ducha online a zistite, či je vhodný pre vegánov. Ak si nie ste istí, či je duch vhodný pre vegánov alebo nie, vyhľadajte informácie na internete. Pozrite sa na webovú stránku spoločnosti, ktorá má zmysel, alebo spustite vyhľadávanie Google pomocou kľúčových slov. Môžete napríklad zadať niečo ako „Johnny Walker scotch vegan“ a vytiahnete výsledky, ktoré potvrdzujú, že je alebo nie je vegán.
    • Väčšina hlavných názvových značiek uvedie, že sú na svojich webových stránkach vhodné pre vegánov, ak sú.

    Tip: Použite Barnivore, online adresár vegánskeho piva, vína a destilátov, ktorý je pravidelne aktualizovaný. Navštívte www.barnivore.com/ a vyhľadajte ducha, aby ste zistili, či je vhodný pre vegánov.

  5. 5
    Stiahnite si aplikáciu, ktorá vám pomôže identifikovať vegánskych duchov. Použite aplikáciu vo svojom smartfóne alebo tablete, ktorá vám umožní rýchlo vyhľadať destilát alebo kokteil a uistiť sa, že je vegánsky, skôr ako si ho vyberiete. Navštívte svoj obchod s aplikáciami a stiahnite si vegánskeho sprievodcu alkoholom, ktorý si môžete stiahnuť, kedykoľvek ho budete potrebovať.
    • Medzi obľúbené aplikácie sprievodcu vegánskym alkoholom patria Vegaholic, VegeTipple a Drink Vegan.
    • Mať poruke aplikáciu je obzvlášť užitočné, ak často navštevujete akcie alebo chodíte do reštaurácií, kde sa podávajú liehoviny.
Či máte z liehovín na výber
Ak ste vegán, môžete sa obávať, či máte z liehovín na výber.

Metóda 2 z 2: objednanie vegánskych koktailov

  1. 1
    Na koktaily so smotanou alebo mliekom požiadajte o rastlinné mlieko. Nahradiť mlieko, mandľové, sójové, ovsené alebo akékoľvek iné rastlinné mlieko, ak si objednávate koktaily, ktoré ako súčasť svojich prísad používajú smotanu alebo mlieko, ako napríklad biely rus alebo kobylka. Okrem toho sa vyhýbajte likérom, ktoré obsahujú smotanu alebo mlieko, ako napríklad Baileyho írsky krém alebo Rumchata.
    • Niektoré krémové likéry majú aj vegánske alternatívy! Bailey's napríklad vyrába verziu z mandľového mlieka, ktorá je vhodná pre vegánov.
    • Opýtajte sa svojho barmana, či má možnosti rastlinného mlieka, ktoré môžete použiť ako vegánsku alternatívu.
  2. 2
    Vegánsku alternatívu nahraďte jednoduchým sirupom za med. Koktaily ako Zlatá horúčka alebo Včelie kolená sa tradične pripravujú z čerstvého medu. Požiadajte barmana, aby vymenil med za niečo sladké, ako je jednoduchý sirup alebo agávový nektár.
    • Niektoré koktaily navyše používajú destiláty, ktoré obsahujú pravý med, napríklad whisky s medovou príchuťou alebo likér Barenjager, preto požiadajte svojho barmana, aby ho nahradil liehom bez medu.
  3. 3
    Skontrolujte, či sú všetky koktaily s penou vegánske. Koktaily s penou na vrchu alebo penivou textúrou často používajú na vytvorenie peny vaječné bielka, preto buďte pri ich objednávaní opatrní. Opýtajte sa barmana, aké prísady používa a či nepoužíva do penových koktailov vaječné bielky.
    • Kyslé whisky, kysnuté Amaretto a ďalšie „kysnuté“ často používajú na dosiahnutie penovej konzistencie vaječné bielky.

    Tip: Opýtajte sa svojho barmana, či môže použiť alternatívu k vaječnému bielku, ako je napríklad pena na báze Aquafaba alebo sójového lecitínu, na prípravu penového koktailu.

    Existuje však veľa vegánskych verzií vaječného likéru
    Existuje však veľa vegánskych verzií vaječného likéru, preto sa spýtajte barmana, či je ich vaječný likér vegánsky alebo či nemá vegánsku alternatívu, ktorú si môžete objednať.
  4. 4
    Opýtajte sa na worcesterskú omáčku vo vašej krvavej márii. Mnoho koktailov na báze paradajkovej šťavy, ako napríklad Bloody Mary, používa ako jednu zo surovín worcesterskú omáčku, ktorá sa tradične vyrába z ančovičiek. Predtým, ako si objednáte kokteil na báze paradajkovej šťavy, opýtajte sa svojho barmana, či je worcesterská omáčka, ktorú používajú, vegánska.
    • Ak omáčka nie je vegánska, môžete si nápoj objednať aj bez neho!
    • Niektoré worcesterské omáčky sú vegánske a v kruhu budú mať písmeno „V“ alebo na označenie, že sú vegánske, bude hovoriť niečo ako „vhodné pre vegánov“.
  5. 5
    Pred objednávkou sa uistite, že je vaječný likér vegánsky. Vaječný koňak, ako naznačuje názov, je vyrobený z niekoľkých živočíšnych produktov vrátane smotany a vajec. Existuje však veľa vegánskych verzií vaječného likéru, preto sa spýtajte barmana, či je ich vaječný likér vegánsky alebo či nemá vegánsku alternatívu, ktorú si môžete objednať.
    • Ak si nie ste istí, pre istotu sa vyhnite vaječnému koňaku.
  6. 6
    Vyhnite sa koktailom, ktoré zahŕňajú umývanie tukov. Umývanie tukov sa vzťahuje na postup infúzie živočíšnych tukov, ako je slaninový tuk alebo maslo, do kokteilu. Vykonáva sa predovšetkým v koktailových baroch vyššej triedy a v dnešnej dobe je už menej bežný. Ak však uvidíte kokteil, ktorý je umytý tukom, vyhýbajte sa jeho objednaniu alebo sa opýtajte, či si môžete objednať nápoj bez neho.
    • Ak si nie ste istí, či váš kokteil zahŕňa umývanie tukov, opýtajte sa svojho barmana.
Vylúčenie lekárskej zodpovednosti Obsah tohto článku nemá slúžiť ako náhrada odbornej lekárskej pomoci, vyšetrenia, diagnostiky alebo liečby. Pred začatím, zmenou alebo ukončením akejkoľvek zdravotnej starostlivosti by ste mali vždy kontaktovať svojho lekára alebo iného kvalifikovaného zdravotníckeho pracovníka.
Súvisiace články
  1. Ako si vybrať potraviny s nízkym obsahom FODMAP ako vegetarián?
  2. Ako obmedziť kalórie pomocou bezmäsitých jedál?
  3. Ako jesť keto ako vegetarián?
  4. Ako pribrať tuk na rukách?
  5. Ako získať palec na bokoch?
  6. Ako pribrať?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail